Curs Valutar | Convertor valutar | Validare cod IBAN

Validare cod IBAN
cod IBAN (acronim pentru International Bank Account Number) înseamnă un şir de caractere care identifică în mod unic la nivel internaţional contul unui client la o instituţie, cont utilizat pentru procesarea plăţilor în cadrul sistemelor de plăţi sau prin schemele de tip bănci corespondent;

Structura codurilor IBAN atribuite în România de instituţii conturilor clienţilor lor este prezentată în anexa nr. 1 şi constă într-un şir de 24 caractere alfanumerice care, considerate de la stânga la dreapta, au următoarea semnificaţie:


 Nr. caractere  Tipul caracterelor  Semnificatia
2  Alfabetice  Codul de ţară al României (respectiv RO)
2  Numerice  Caractere de verificare a codului IBAN
4  Alfabetice  Caractere care identifica în mod unic institutia, respectiv primele patru caractere ale codului BIC atribuit institutiei (acronim pentru Bank Identifier Code)
16  Alfanumerice  Caractere care identifica în mod unic unitatea teritoriala a institutiei si contul clientului de la respectiva unitate teritoriala


(1) Caracterele utilizate în structura codurilor IBAN pot fi numai litere majuscule ale alfabetului latin (de la A la Z) şi cifre arabe (de la 0 la 9).
(2) În format electronic codul IBAN nu va conţine caractere de separare sau spaţii.
(3) Reprezentarea pe suport hârtie a unui cod IBAN este similară celei în format electronic, cu excepţia faptului că şirul de caractere ale codului prezentat pe suport hârtie se va împărţi în grupuri de 4 caractere, despărţite printr-un spaţiu.

Caracterele de verificare a codului IBAN se calculează utilizând algoritmul MOD 97-10, prezentat în detaliu în anexa nr. 2.

Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.165 din 25 februarie 2004:

Regulament privind utilizarea codurilor IBAN în România
Regulation regarding the usage of the IBAN codes in Romania

Curs Valutar17-03-2017

eur  EUR  4.5654  RON     0.0145   sus
usd  USD  4.2396  RON    -0.0058   jos
gbp  GBP  5.2515  RON     0.0460   sus
  alte valute  |  convertor valutar  |  cod iban